Waarom kiezen voor een legale taxi?

In Nederland rijden veel prima legale taxi’s rond, maar helaas zijn er ook illegale taxi’s. De service van deze niet-gecertificeerde taxi’s is echter niet betrouwbaar en als u pech heeft wordt u zelfs opgelicht of afgezet. Daarnaast zijn deze taxi’s illegaal. Maar waaraan herkent u nu een legale taxi? Wij zetten voor u de belangrijkste kenmerken op een rij waaraan een legale taxi volgens overheidsnormen moet voldoen. De Inspectie Leefomgeving en Transport van de Rijksoverheid controleert met regelmaat of taxi’s aan deze eisen voldoen.

Blauwe kentekenplaat

Een legale en geregistreerde taxi heeft altijd een blauwe kentekenplaat. Legale taxi’s zijn dan ook op afstand te herkennen dankzij dit typische blauwe nummerbord.

Tariefkaart

In Nederland moet op een legale taxi de tariefkaart duidelijk zichtbaar zijn, zowel in de taxi als van buiten de taxi. Deze tariefkaart moet onder andere alle tarieven en gegevens van de taxi-onderneming bevatten. De tariefkaart is verplicht voor taxi’s die u op straat aanhoudt en niet vooraf bestelt. Taxi’s die u dus telefonisch boekt en waarmee u de prijs van tevoren overeenkomt, hoeven dus niet altijd een tariefkaart te hebben.

Boordcomputer Taxi

Elke legale taxi in Nederland moet voorzien zijn van een BTC, een zogenoemde Boordcomputer Taxi. Deze boordcomputer registreert twee zaken, te weten de ritten en de werktijden.

Chauffeurskaart

Een legale taxi heeft een chauffeurskaart met pasfoto van de taxichauffeur in de auto hangen. Deze kaart moet geplaatst zijn in de boordcomputer van de taxi. Zo bent u er zeker van dat u wordt vervoerd door een erkende en gecertificeerde chauffeur.

Taxameter

Een geregistreerde taxi in Nederland beschikt over een taxameter, ook wel taximeter genoemd. Deze meter houdt voor u bij hoe ver en hoe lang de taxi rijdt, ‘de meter loopt’ klinkt het ook wel in de volksmond. Net als de tariefkaart is de taxameter alleen verplicht voor taxi’s die u zelf aanhoudt of voor taxi’s die u bestelt maar waarmee niet van tevoren een prijsafspraak wordt gemaakt.

Uitreiken van ritbon

In een legale taxi moet de chauffeur aan het einde van de rit u een geprinte of digitale ritbon uitreiken. Op deze bon vindt u gegevens over de rit, maar ook over het taxibedrijf. Er moet ook op staan hoe u een eventuele klacht kunt indienen bij het taxibedrijf.

Boetes voor illegale taxi’s

Alle legale taxi’s in Nederland moeten voldoen aan bovenstaande eisen. Het is bij wet verboden om zonder vergunning klanten te laten betalen voor een taxirit. U kunt een proces-verbaal, een boete en een strafblad krijgen als u klanten tegen betaling vervoert zonder ondernemersvergunning en zonder vergunning voor taxivervoer. Voor reizigers is het dus ook belangrijk om voor een gecertificeerde taxidienst te kiezen, zodat u verzekerd bent van een betrouwbare vervoerder die u veilig en comfortabel op uw bestemming brengt.